Abu Garcia

Nätförbud

Begränsat nätfiske för att rädda Siljansöringen

MORAI ett försök att rädda Siljansöringen vill Siljansbygdens fiskevårdsförbund begränsa fisket med nät så att endast finmaskiga nät för bliktafiske blir tillåtna. Styrelsen för Mora-Våmhus fiskevårdsområde ställer upp på det kravet.

– Vi föreslår att fiske med nät som har grövre maskor än 14 millimeter ska förbjudas, förklarar Åke Bogg efter måndagskvällens styrelsemöte.

Siljansbygdens fiskevårdsförbund där de nio fiskevårdsområdena vid Siljan ingår vill göra ett försök med att under de tre åren 2014, 2015 och 2016 också förbjuda trolling, uttring och fiske med saxar. Om det förslaget genomförs blir det i princip endast tillåtet att meta och fiska med kastspö i Siljan.

Styrelsen för Mora-Våmhus fiskevårdsområde vill gå lite försiktigare fram. Styrelsen ställer upp på förslaget om att begränsa nätanvändningen men föreslår inte förbud mot trolling, uttring och saxar.

– Sportfiskemedlemmar förklarar för oss att de släpper tillbaks de öringar som de fångar på trolling och uttring, säger Åke Bogg.

Styrelsen vill att det ska råda totalt nätförbud, alltså även för finmaskiga nät, under september och oktober då bliktan leker.

– Det tror jag nog att nätfiskarna kan acceptera, förklarar Åke Bogg.

Den 27 januari ska Mora-Våmhus fiskevårdsområdes årsmöte ta ställning till styrelsens förslag och likaså ska samtliga åtta övriga fiskevårdsområden säga sitt innan det blir någon begränsning av fisket i Siljan.

Oavsett vad de andra säger kommer Mora-Våmhus att behålla det total nätfiskeförbud som redan gäller vid Österdalälvens utlopp i Siljan och några kilometer ut, från Bältervik mot Vinäslandet.

Jan Norberg 0250-59 24 24 jan.norberg@dt.se