Tips på hur du tar hand om dina hudsjur under vinterhalvåret
När sommaren och värmen kommer till vårt annars väldigt kalla land förefaller det sig naturligt och självklart att spendera mer tid utomhus med sina husdjur. Det är fantastiskt att bada, springa och utforska sitt närområde på sommaren och många väljer också att skaffa hund och häst när ugglorna börjar hoa och vårblommorna slår ut, men våra fyrbenta vänner behöver komma ut och få springa av sig oavsett väder. Nu när vintern närmar sig finns det några saker som är bra att tänka på som djurägare.
- Använd reflexer! Både på dig själv och dina djur så att ni syns i mörkret. Om ni går med mörka kläder utan reflexer under kvällspromenaden upptäcker en bil med halvljus er på mindre än 20 meters avstånd. Med reflexer och ljusa kläder kan detta avstånd ökas till 100 meter, dessa 80 meter kan vara helt avgörande. Det finns många bra reflexvästar som passar alla typer av hundar, eller så kan ni köpa hundkläder och klistra på egna reflexer.
- Glöm inte tassarna. Många hundar har känsliga tassar och trampdynorna kan spricka under vinterhalvåret när kylan torkar ut oss. Några tips för att undvika detta är att alltid torka av hela hunden när ni kommit hem, och att smörja in med fuktåtergivande salva. Det finns även bra skor som kan köpas för att skydda tassarna och dessa funkar året om. Om hunden har långt hår är det extra viktigt att torka av och trimma håret för att undvika svampbildning. Det finns många bra märken om man vill köpa strumpor till hund för att undvika köldkramp, svampbildning och uttorkade trampdynor.
Här kommer också specifika tips för hästar, när vintern närmar sig ökar risken för mugg och rasp till följd av ledriga hagar och inflammerade karleder.
- Mugg är en bakteriell infektion vid hovarna, genom att hålla det rent och vara noga med hygienen under vinterhalvåret kan man undvika att små sår går obemärkta förbi. Spola rent benen och se till så att underlaget i stallet är torrt.
- Det finns många bra medel som kan användas i förebyggande syfte, puder som absorberar fukten vid hovarna, vilket minskar risken för sårbildning.
Oftast behöver man inte uppsöka veterinär, och det går att behandla hemma själv. Skölj av benen, och var noga med borstningen så att denna inte skrapar upp såret under läkningsprocessen. Tvätta med lämplig tvål och smörj in med antiseptisk salva som återfuktar. Lägg gärna på ett ridtäcke eller stalltäcke som håller värmen bra. En nedkyld kropp är aldrig bra vid läkningsprocesser. Läs mer på Petster.no
- Tips till dig som är ny hästägare!
- Klä dig rätt för fisketuren