Abu Garcia

Tips till dig som är ny hästägare!

Det kan vara svårt att veta vad man ska köpa till sin häst som ny hästägare. Så jag tänkte därför lista användbara tips till dig som har köpt din första häst.

  • Det första tipset är att investera i bra saker, bra ridtäcken, sadlar och träns. Det är väldigt viktigt att vara noga med att inte köpa saker av dålig kvalite eftersom detta gör att det dels blir osmidigt för dig och för hästen. Det kostar mer eftersom de behöver bytas ut.
  • Att investera i lite dyrare produkter behöver inte vara dyrt egentligen, det blir egentligen billigare i längden eftersom du slipper byta sakerna hela tiden. Dessutom är det mer miljövänligt att använda samma saker flera gånger.
  • Håll koll på kostnaderna generellt men veterinärbesök och checkups.
  • Glöm inte köpa regntäcke häst till din häst när våren och hösten kommer, eftersom det kan vara jobbigt både för dig och hästen när det regnar. Det är obekvämt för hästen och kräver mer tid av dig att torka av.

Det finns många fler saker som man behöver tänka på, inte minst när det kommer till det rent praktiska som tävlingar, stall och skötsel. Vid tävlingar är det alltid bra att köpa saker i så neutrala färger som möjligt eftersom det ser mest professionellt ut. Svart, vitt eller marinblått brukar de flestas kläder gå i.

I stallet brukar man ha det som är mest bekvämt och uttrycker mest personlighet. Stalltäcken och liknande utrustning brukar vara i starkare färger om detta är något man föredrar, annars kan dessa vara neutrala också.

Det är svårt att vara ny hästägare, det finns många saker att tänka på och man vill inte göra fel. Många nya ägare har ju haft hästar på lån tidigare, vilket ju är bra men inte alls samma sak. Mitt tips är att du hyr en häst eller är medryttare till en så att du vänjer dig vid ansvaret att ha och sköta om en häst. Det viktigaste är att du måste känna dig bekväm med att axla ansvaret.

Ett sista tips är att testa många hästar och produkter innan du bestämmer dig. En bra grej är att alltid provrida och prata noga med den tidigare ägaren eller uppfödaren. Om du inte kan rida in din häst så ska du alltid ha en person som hjälper dig.

 

Tagged on: